Zo bespaar je gas bij het koken
5% van het totale gasverbruik in een huishouden komt voor rekening van het koken. Hoewel dit aandeel klein is, kun je met deze simpele tips toch je voordeel doen.
Kook water met een waterkoker
Maak je een maaltijd met groente, aardappelen, pasta of rijst? Meet vantevoren af hoeveel water je nodig hebt voor de bereiding en breng dit vervolgens eerst aan de kook met een waterkoker. Hiermee verwarm je je water op een efficiënte manier en verwarm je niet meer water dan nodig is. Kijk of je groente en aardappelen bijvoorbeeld bij elkaar in een pan kunt bereiden en giet het kokende water vervolgens op je aardappelen en laat het daarna op een laag pitje verder garen.
Kies een zuinige waterkoker
Ga je een waterkoker gebruiken, let er dan wel op dat deze zuinig is. Een zuinige waterkoker heeft een hoog wattage, tussen de 2400 watt en 3000 watt en een korte kooktijd. Hierdoor kookt het water snel en hoeft hij zo kort mogelijk aan te staan. Een zuinige waterkoker heeft ook een inwendig verwarmingselement en een duidelijke inhoudsaanduiding. Hierdoor kun je ook kleine hoeveelheden water opwarmen, zoals het water voor een kopje thee, en voorkom je dat je onnodig veel water verwarmt.
Bespaar met een deksel
Staan je pannen eenmaal op het gasformuis, zorg er dan voor dat ze afgesloten zijn met een deksel. Hierdoor gaat driekwart minder warmte verloren en bespaar je dus gas. Zorg ook dat de vlam alleen onder en niet buiten de pan verwarmt.
Koken zonder gas? Kies voor inductie
Wil je helemaal gasloos koken? Kies dan voor een inductiekookplaat. Dit is milieuvriendelijker, zeker wanneer je groene stroom gebruikt, schoner en veiliger dan koken op gas. Je verbruikt hiermee gemiddeld jaarlijks 137 kWh aan stroom. Check wel of je meterkast aanpassingen vereist en of je pannenset nog geschikt is.