Gerrit Rutgers

Gerrit Rutgers

We moeten echt allemaal om in 2050

Gerrit Rutgers, voormalig directeur en hoofd technische dienst bij ESA, is een van de energiecoaches die als vrijwilliger bij bewoners in de gemeente op bezoek gaat om samen de huidige situatie in kaart te brengen. Als vrijwilliger is Gerrit Rutgers zeer actief.
Met een aantal buren heeft hij de IJsbaan in Twello nieuw leven ingeblazen. Daarnaast is hij secretaris bij de Oudheidkundige Kring Voorst en voormalig bestuurslid van de Deventer Watersport Vereniging.

“Je bent nooit te oud om duurzame maatregelen te nemen”, zegt Gerrit. “Kijk naar mij. Ik ben zeventig en ik heb sinds twee jaar zonnepanelen. Ik wil honderd worden, dus dan kan ik er nog dertig jaar van genieten!” Volgens hem is het zelfs een stimulans. “Als je oud wilt worden, moet je zonnepanelen nemen”, grapt hij.

Gerrit is sinds begin dit jaar een van de vijf energiecoaches, een initiatief van de gemeente en EnergieRijk Voorst. Net als zijn collega-vrijwilligers gaat hij op huisbezoek bij inwoners van Voorst om hen te informeren hun huis energiezuiniger te maken.
“Mensen komen met verschillende verzoeken bij ons”, vertelt Gerrit. “Afhankelijk daarvan informeren wij over de mogelijkheden.”

Volgorde van maatregelen

Standaard wordt bij elk bezoek een huisscan gedaan. Gerrit: “We brengen het huis in kaart. Hoe wordt er nu verwarmd? Wat is er geïsoleerd? En hóe is het geïsoleerd?”
Gerrit benadrukt dat de volgorde van maatregelen belangrijk is. In een huis waar nog niet veel aan energiebesparing wordt gedaan, adviseert hij altijd om te beginnen met isoleren. “Dan kun je denken aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, raamisolatie, vloerisolatie, HRR++ glas of driedubbel glas.”
Daarna kun je gaan kijken naar andere maatregelen zoals warmtepompen, een zuiniger ketel, verlichting, warmwatervoorziening of zonnepanelen.

Woensdag 10 oktober was in de bibliotheek de aftrap van het nieuwe seizoen van de energiecoaches. Een succes, want ter plekke meldden geïnteresseerde inwoners zich aan voor een gesprek met een van de coaches. Gerrits agenda zit al aardig vol gepland. En de eerste gesprekken zitten er al op. “Ik kom net weg bij mensen in een prachtig huis uit 1972. Niet geïsoleerd, met thermopane ruiten. Zij wilden weten: wat kunnen we doen om te besparen? Welke isolatie is een mogelijkheid?”
Binnenkort gaat hij op bezoek bij iemand die een nieuw huis gaat bouwen. “Die wil graag geïnformeerd worden over de mogelijkheden van groen gas, en hoe hij nul op de meter krijgt.”

Mafketel

De energiecoaches doen het werk allemaal vrijwillig. “Ik ben zelf een mafketel op dit gebied”, zegt Gerrit. “Ik ben geen milieufanaat, maar ik wil het wel goed voor elkaar hebben qua energievoorziening. Het gaat om m’n eigen portemonnee, de meeste mensen bellen om dezelfde reden. Het gas wordt duurder, dus dan is het goed om te kijken wat je kunt doen om te besparen.
Onze gesprekken zijn laagdrempelig, maar kunnen toch veel opleveren. Zo werken we samen aan een toekomstgerichte opbrengst.”

“Ik verkoop niks”, benadrukt Gerrit. “Ik zeg niet welke leverancier de beste is, dat weet ik ook niet. Wel informeer ik over de mogelijkheden van subsidies of ik verwijs door naar het regionaal Energieloket.”

Sparren

Volgens Gerrit is het altijd goed om je te laten informeren als je energiebesparende maatregelen wilt treffen voor je woning. “Je kunt denken dat je al veel weet, maar  het is altijd goed om even te sparren.”
Gerrit herhaalt dat je nooit te oud bent om maatregelen te nemen. “Als je een energiezuinig huis hebt, is het ook in de verkoop aantrekkelijk.” Grappend: “Als ik honderd ben en ik ga naar het bejaardenhuis, dan breng ik m’n huis in de handel. Dan ga ik rijk dood!”

mét handig stappenplan

Stappen zetten voor een duurzaam huis

Wat is handig voor mijn huis? De energiecoach helpt je verder. Een informatief gesprek over je huis, je energiegebruik en je woonwensen. Hij denkt met je mee en geeft overzicht. Met het online HOOMdossier: met handig stappenplan voor je