Verduurzaming van je woning, met een beetje hulp van een ander!
Tien jaar geleden kochten Bart en Suzan hun jaren ’30 woning, gelegen aan een parallelweg in de gemeente Voorst. De vorige bewoners hadden al gedeeltelijk geïnvesteerd in de verduurzaming van de woning, die inmiddels al bijna 100 jaar oud is. Zo was de vloer geïsoleerd, zat er dubbel glas in de kozijnen en ook het grootste deel van de gevel was geïsoleerd. Twee jaar geleden ging de Cv-ketel van het stel kapot, op het moment dat de gascrisis speelde. Bart: “We dachten toen, zou het niet mooi zijn als we ons huis volledig energieneutraal kunnen maken? Dus gasloos verwarmen van onze woning en het water.” Een flinke ambitie, want het verwarmen van een oude jaren 30 woning met een warmtepomp is niet gemakkelijk te realiseren.
De verduurzaming hebben ze grotendeels zelf gedaan, maar ze riepen ook de hulp in van anderen. Bart: “Mijn vader heeft altijd in de installatietechniek gewerkt, dus die heeft ons enorm geholpen. Een goede vriend werkt in de bouw, ook hij heeft zijn steentje bijgedragen. En ik heb de hulp ingeschakeld van een Energiecoach van EnergieRijk Voorst. Eigenlijk was dat de eerste stap, om te inventariseren wat er precies moest gebeuren! De Energiecoach kwam met een warmtebeeldcamera, waarmee je precies kunt zien waar in huis de warmte weglekt. Op deze plaatsen heeft de energiecoach voorgesteld om extra isolerende maatregelen toe te passen.”
Energiecoach Richard Ruseler legt uit: “Wanneer je een all-electric warmtepomp wilt installeren in een woning, is het belangrijk dat alle warmte binnenblijft, anders krijg je de woning niet voldoende verwarmt. Daarom is het gebruiken van een warmtebeeldcamera ook echt ideaal. Verder is het ook van belang om de juiste installateur te benaderen, met voldoende kennis van warmtepompen. Want als een huis niet geschikt is, heeft het geen zin om een all-electric warmtepomp te plaatsen. Een installateur zou dan bijvoorbeeld een hybride warmtepomp adviseren. Zo’n hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande CV-ketel en verwarmt het tapwater en werkt aanvullend bij de verwarming van de woning.”
Bart: “Uiteindelijk gingen we dus met de juiste installateur in zee en hebben mijn vader en vriend enorm veel geholpen. Als eerste hebben we het dak van de binnenzijde uit geïsoleerd. Daarnaast hebben we voor de nodige duurzame elektrische energie 24 zonnepanelen op het dak aangebracht. Verder hebben we de warmtelekken extra geïsoleerd en uiteindelijk heeft de installateur een all-electric warmtepomp geïnstalleerd in de woning!” Door een beetje hulp van anderen is het Bart en Suzan gelukt om de woning energieneutraal te maken. Dat ging ook gepaard met een forse investering, maar de woning is nu echt toekomstbestendig! Bart: “We hebben een gezin met drie kleine kinderen en we zijn heel trots dat we ze kunnen laten opgroeien in een toekomstbestendige woning. Want met die kleintjes krijgt het doorgeven van een duurzame toekomst zo echt een extra lading!”
Ook gratis advies van een Energiecoach?
Iedere laatste vrijdag van de maand zijn de energiecoaches van Energierijk Voorst van 13.30 -16.30 uur aanwezig bij BIEB in Twello. Zij adviseren je daar gratis over de mogelijkheden van verduurzaming. Ook kun je een afspraak maken voor een huisbezoek.
Ook huurders kunnen bij ons terecht voor een advies over kleine maatregelen, die al snel € 300 per jaar besparing op kunnen leveren.
Aanstaande vrijdag 29 november vind je de Energiecoaches weer in de BIEB. Tot dan?
Foto: de nieuwe warmtebron van Bart en Suzan, die net zo groot is als de vriezer!