Naeoberschap of noaberschap
Energiecoach Jan Werkhoven aan het woord
Noaberschap is een begrip dat misschien niet bij iedereen bekend is, maar wel steeds belangrijker wordt in onze moderne samenleving. Het Twentse dialect betekent in vrij Nederlands ‘nabuurschap’. Oftewel het helpen, ondersteunen en samenwerken met je naaste buren. Van oudsher is de rol van de naaste buur altijd al van groot belang geweest. Niet voor niks bestaat in Nederland het gevleugelde spreekwoord: ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’. Dit geldt zeker ook in het kader van de energietransitie, waar wij als energiecoöperatie dagelijks mee bezig zijn!
Maar hoe kan noaberschap imact hebben op de energietransitie in ons land? Het is een feit dat de uitstoot van broeikasgassen door de verbranding van fossiele brandstoffen een van de grootste oorzaken is van de klimaatverandering. Om deze schadelijke uitstoot te verminderen, moeten we onze manier van energieverbruik drastisch veranderen. Dit vormt een enorme uitdaging, maar ook een kans voor de samenleving om gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen en noaberschap toe te passen.
Het begint bijvoorbeeld bij het delen van kennis en kunde met onze naaste buren. De energietransitie vraagt om nieuwe technologieën en innovaties, die niet voor iedereen even toegankelijk zijn. Door kennis en expertise met elkaar te delen, kunnen we samenwerken aan duurzamere oplossingen voor ons energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het simpele sneeuwbaleffect; laten jouw buren zonnepanelen plaatsen, dan is de kans groot dat er op korte termijn meer woningen in de straat
zonnepanelen krijgen. Of je spreekt de buurman op een buurtfeestje over het isoleren van de spouwmuren en dit zet jou weer aan het denken. Kortom, door alleen al met elkaar te praten over de mogelijkheden van energietransitie, kun je elkaar letter ‘aansteken’.
Het belang van noaberschap gaat echter verder dan alleen het delen van kennis en samenwerken aan duurzamere oplossingen. Het gaat ook om het creëren van een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid in de buurt. Door samen te werken aan een gezamenlijk doel, ontstaat er een gevoel van saamhorigheid en verantwoordelijkheid. Dit kan leiden tot een hechtere buurtgemeenschap, waarin mensen meer voor elkaar willen betekenen en meer begrip hebben voor elkaars situatie!
Kortom, noaberschap is niet alleen belangrijk voor onze persoonlijke band met onze buren, maar ook voor de energietransitie en de toekomst van onze planeet. Laten we daarom samen de handen ineenslaan en ons inzetten voor een duurzamere en leefbare wereld te beginnen in onze eigen straat of buurt. Onze vrijwillige energiecoaches komen graag een keer gratis langs bij jou in de straat om uitleg te geven over de mogelijkheden voor energiebesparing en een lagere energierekening. Trommel jij je buren op?
Wij als energiecoaches in de gemeente Voorst zijn er klaar voor! Jij ook?
Jan Werkhoven
Energiecoach van EnergieRijk Voorst
Nieuwsgierig wat een energiecoach voor jou kan betekenen? Onze 10 vrijwillige energiecoaches staan klaar om jou te helpen! Voor de huursector volgt dit najaar ook een speciale huurwoningen check. Daarover later meer.