Energiecoach Jan Werkhoven aan het woord

Energiecoach Jan Werkhoven aan het woord

Het was een koude, donkere winteravond toen Marijke voor het eerst kennis maakte met de nieuwe energiecoach Jan. Marijke had al tijden het gevoel dat haar energierekening hoger was dan nodig, maar ze wist niet goed waar ze moest beginnen om dat aan te pakken.

Toen ze hoorde over het energiecoachprogramma van EnergieRijk Voorst in samenwerking met de gemeente Voorst, besloot ze direct contact op te nemen. 

Binnen een paar dagen stond Jan voor de deur, enthousiast en vol goede ideeën.

“Laten we eerst eens rondlopen door je huis”, zei Jan. “Dan kan ik zien waar er ruimte is voor verbetering.” Samen liepen ze door elk vertrek. Jan, gewapend met zijn warmtebeeldcamera en infrarood temperatuurmeter wees hij op de vele koude plekken, kieren rond ramen en deuren, de oude cv-ketel in de kelder en de ongeïsoleerde zolder. 

“Dat zijn allemaal punten waar je flink wat energie en geld mee kunt besparen”, legde Jan haar uit.

In de daaropvolgende dagen gaf Jan nog wat tips aan Marijke voor het aanvragen van subsidie voor nieuw dubbel glas, een HR-ketel en extra isolatie. 

Hij gaf advies over energiezuinige apparaten en liet zien hoe Marijke haar energieverbruik in de gaten kon houden via een slim apparaatje in de meterkast.

“Ik had nooit gedacht dat er zoveel mogelijk was”, zei Marijke opgelucht toen Jan haar in het dorp tegen kwam. “Dankzij jou bespaar ik nu honderden euro’s per jaar op mijn energierekening. Én ik woon een stuk comfortabeler.” 

Jan glimlachte. “Dat is precies waar ik het voor doe. Ik vind het geweldig om mensen te helpen energie te besparen en duurzamer te wonen. Het geeft me echt voldoening.”

Jan Werkhoven

Energiecoach van EnergieRijk Voorst